Hordijk werd in 1916 opgericht door Groeneveld Hordijk: een timmerman die zijn eigen bedrijf startte in Berkel. Hij begon bescheiden met algemene timmerwerkzaamheden, maar door de oorlog werd het noodzakelijk om de ijzeren daken van schuren en opslagplaatsen te vervangen, en verbreedde Hordijk zijn werkzaamheden. Hierdoor had Groeneveld Hordijk veel contact met boeren en tuinders in de omgeving en begon hij specifieke kozijnen en onderdelen voor kassen te ontwikkelen.

Het jonge bedrijf floreerde, er kwamen medewerkers bij en in 1922 begon Hordijk met de productie van houten kratten voor de groenteveiling in Berkel. Groeneveld Hordijk bouwde een goede naam op en werd gezien als een betrouwbare toeleverancier van gespecialiseerde houtoplossingen voor telers in het gebied. Tegen 1929 gaf het bedrijf alle algemene aannemingswerkzaamheden op en concentreerde zich op de tuinbouwsector.

Hordijk kistenfabr 1922

Een solide leverancier

Midden in het Westland, eerst in Berkel en vervolgens in Delft, werd het bedrijf Hordijk een solide leverancier voor de tuinbouw- en landbouwsector. Door de jaren heen is er – naast houten kratten, kassen en andere gebouwen – ook een hele reeks verpakkingen voor de voedingsmiddelenindustrie ontwikkeld voor telers en boeren in de omgeving.

Tegen 1955 stroomlijnde het bedrijf de productie om de tuinbouwsector een compleet pakket te kunnen bieden. Dit leidde in de jaren ’60 tot de levering van de eerste staalunits, reinigingsapparatuur, buizen en verwarmingsinstallaties. En later tot de oprichting van de Aluminium Constructie Maatschappij, samen met kassenbouwer Voskamp & Vrijland. Hierdoor werd het mogelijk om het aanbod aan tuinbouwoplossingen uit te breiden met aluminium kassystemen.

Met de samenkomst van Hordijk en Voskamp & Vrijland ontstond Alcomij en werd het aanbod aan tuinbouwoplossingen compleet

Een modern familiebedrijf

De enorme expansie maakte dat Hordijk zich in de jaren ’70 ontwikkelde tot een modern en divers bedrijf met een solide reputatie gebaseerd op kwaliteit en eerlijkheid. Het familiebedrijf groeide in de jaren erna uit tot een toonaangevend producent met gespecialiseerde dochterondernemingen op het gebied van thermovormverpakkingen, Airpop®-verpakkingen en isolatieproducten, spuitgietverpakkingen, flesblazen, stalen constructies voor kassen, aluminium kassystemen en logistieke teeltoplossingen. Inmiddels behoort Hordijk met ruim 400 medewerkers en een omzet van zo’n honderd miljoen tot de top van de Nederlandse maakbedrijven.