Drie ervaren collega’s van onze staalproductieafdeling en technische dienst volgde de afgelopen 4 maanden de intensieve opleiding tot European Welding Coordinator bij erkend NIL opleider Hatek in Wateringen. Een redelijk pittige opleiding die ervaren lasmedewerkers in de gelegenheid stelt om volgens de NEN EN- 1090 als EWCP-B binnen Alcomij werkzaam te zijn en blijven.

Een serieuze en specialistische opleiding

De opleiding staat onder toezicht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en wordt gegeven overeenkomstig de richtlijnen van de European Federation for Welding, Joining and Cutting (EWF). Een serieuze en specialistische opleiding dus! Eén die ervaren lasmedewerkers zoals Thomas, John en Abbas in een leidinggevende rol nog meer zelfvertrouwen geeft bij het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden. “Het is heel belangrijk om lassers goed te begeleiden bij hun dagelijkse werkzaamheden”, zeggen de drie heren. “Alleen op die manier is het mogelijk om het kennisniveau binnen onze teams op te krikken. Maar ook om daarnaast te waarborgen dat het laswerk aan alle eisen voldoet.”
“Onvolkomenheden moeten we in ons werk echt zien te voorkomen”, zegt John. “Het is daarom goed om een opleiding als deze te volgen. Immers, je moet alle gangbare lasprocessen volledig kennen en kunnen uitleggen en/of omschrijven. Daarbij leer tijdens zo’n opleiding als deze heel veel over de normen en eisen van de te lassen producten en alle mogelijke onvolkomenheden in een las”, voegt Thomas toe. “En daar naar kijkend… je zou er een heel boek over kunnen schrijven”, lachen de heren.

Ondanks de mannen er alle drie heel hard voor hebben moeten werken, twijfelde geen van hen over het behalen van dit felbegeerde diploma. Het zijn collega’s die staan voor hun vak en zich nu vol trots European Welding Coordinator mogen noemen. Proficiat!