“Een kas moet geschikt zijn voor de meest extreme klimatologische omstandigheden”, zegt Pieternel van Velden in haar artikel voor tijdschrift Onder Glas. Wereldwijd stellen glastuinbouwondernemers hoge eisen aan de duurzaamheid van een nieuwe kas om zichzelf tientallen jaren vooruit te laten kijken. Reden te meer voor magazine Onder Glas om de ontwikkelingen op het gebied van kasdeksystemen van de afgelopen decembereditie te belichten. Collega Erik Schäfer (verkoopmanager) nam Pieternel mee achter de schermen van Alcomij en sprak uitgebreid over ons wereldse en veel robuustere Optinova™ kasdeksysteem. Hieronder een fragment uit het artikel:

Water- en luchtdicht bouwen

In juni van dit jaar introduceerde Alcomij het nieuwe kasdeksysteem Optinova™. Erik Schäfer, manager sales bij Alcomij geeft uitleg over het nieuwe systeem. “Ons huidige systeem stamt uit 2005 en heeft steeds updates gekregen. De markt en de wensen van opdrachtgevers veranderen. Daarom was het nodig om een nieuw kasdek te ontwerpen, zodat we klaar zijn voor vragen die in de toekomst op ons af komen.”

Via kassenbouwbedrijven levert het bedrijf kasdekken aan projecten over de hele wereld. Kassen, die bestand moeten zijn tegen extreme hitte en koude. De eisen zijn hoog, want ze moeten ook geschikt zijn voor streken waar het extreem hard waait of waar sprake is van hoge sneeuwbelasting. Het nieuwe dek voldoet daarom niet alleen aan Nederlandse kassenbouwnorm NEN3859, maar sluit ook beter aan bij internationale normen. Schäfer: “Opdrachtgevers stellen hogere eisen aan water- en luchtdichtheid van kassen. Vooral in het buitenland worden meer semi-gesloten kassen gebouwd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan warme streken als Zuid-Frankrijk en Australië.”
Ondanks de hogere eisen aan de constructie is het toch weer gelukt om de lichtonderschepping te beperken. De combinatie van het ontwerp van de nieuwe goot en de juiste aluminium roede zorgen daarvoor. Het team dat het dek installeert is doorgaans perfect op elkaar ingespeeld. Maar soms moeten lokale arbeidskrachten worden ingehuurd. Daarom is het ontwerp montagevriendelijk. Het bestaat uit veel klik- en schroefverbindingen met een grote keuze uit bijpassende profielontwerpen. “Als een Mecano-doos, zeggen we vaak”, besluit hij.

(Bron: #OnderGlas)